Recording Studio for Young Pals Music Productions

Thursday, June 10, 2010

YOUNG TURKS IN AMERICA

Amerika'daki çılgın Türkler!
Benzin pompacılığı, komilik, öğrencilikle başlayan yaşamları Amerikan rüyasına dönüştü
05 Haziran 2010 Cumartesi, 16:42:25



''Amerika rüyası''na New York şehrinde başlayan ve birer ''Çılgın Türk'' olarak da nitelenebilecek bazı Türk girişimciler, benzin pompacılığı, komilik, üniversite öğrenciliği ile başladıkları yaşamlarında şimdi, zamanla geliştirdikleri işleriyle hem global krize meydan okuyor, bölgede yaşayan diğer Türklere istihdam yaratıyor, dünyanın önemli metropolündeki uluslararası kuruluşlarda Türkiye için çalışıyor, hem de dünya müzik ve eğlence endüstrisinin merkezinde adlarını duyuruyorlar.

KOMİLİKTEN 60 MİLYON DOLAR CİROYA

New York'a geldiklerinde türlü zorluklarla karşılaşan ve birçoğu, başta benzin pompacılığı ve komilik olmak üzere türlü işlerde çalışmak zorunda kalan Türklerden biri de Amerika'nın ''Biletix''ini kurarak 4 yılda 60 milyon dolar ciro yapan Metin Durmuş... Durmuş, New York'ta başarı öykülerinin kahramanı çılgın Türklere en iyi örneklerden biri.

Aslen Giresunlu olan Metin Durmuş, 1988 yılında New York`a üniversite okumaya gelmiş.

Üniversiteden ayrılmak durumunda kalan Durmuş, lokantalarda komilik yaparak Amerikan rüyasına zor bir başlangıç yapmış, daha sonraları ise komilikle başladığı gıda sektöründe bir İtalyan restoranı açarak kendi lokantasının sahibi olmuş.

Lokantacılık işini bırakarak 2003 yılında Las Vegas`ın yolunu tutan Durmuş, Amerika'nın eğlence merkezine gelen ziyaretçilere show organizasyonlarının biletlerini satmaya başlamış.

İlk zamanlar çok ortaklı bir şirkette çalışan Durmuş, 2006`da kendisine ait All Access Entertainment isimli eğlence şovları biletleri satışı yapan şirketi kurmuş.

Las Vegas otelleri ve şehrin önemli noktalarında kurduğu gişelerle dört yılda 3 milyon bilet satan Durmuş`un sahibi olduğu All Access Entertainment şirketi 2006 - 2010 arası 60 milyon dolar ciro elde etti.

Access Entertainment şirketi elde ettiği başarıyla, Amerikan Nasdaq borsasında işlem gören Los Angeles merkezli önemli bir şirketle şirket evliliği de gerçekleştirdi.

Özellikle New York`daki Broadway şovları biletlerinin önemli bir pazar olduğuna ve söz konusu şovlara günde 7 bin bilet satıldığına dikkati çeken Durmuş, biletleri yüzde 40 daha ucuza satıp, 1 milyar dolarlık Broadway şovları biletleri pazarının yüzde 30`una hakim olmayı hedefliyor.

Durmuş'un, bilet satışı dışında Los Angeles merkezli müzik ve eğlence şirketlerinde hisseleri de bulunuyor, ayrıca, uçak ve otellere temizlik malzemesi tedarik eden bir başka şirketin de sahibi.

BENZİN POMPACILIĞINDAN GAYRİMENKUL KRALLIĞINA

New York`ta Türk yemekleri yapan Turkish Kitchen restoranının sahibi Ilgar Peker, çılgın Türklerden bir diğeri.

Peker, New York`a öğrenim görmek üzere 1984 yılında gelmiş. Düşük ücretlerle gece yarılarına kadar benzin pompacılığı yaparken, bugün Newyork`un en iyi restoranlarından birinin sahibi olan Peker`in Turkish Kitchen`ı, New York Tımes gazetesinin gurmesi tarafından en iyi yemek yenecek mekanlar arasında gösteriliyor.

Aralarında Sharon Stone, Woody Allen, Richard Gere gibi Hollywood ünlülerinin de yemek yediği Turkish Kitchen işi dışında Peker`in benzin istasyonları ve metropolün önemli noktalarında gayri menkulleri de bulunuyor.

Global krize karşın morallerini asla bozmadıklarını dile getiren Peker, New York`ta nakit olarak güçlü kalanların para ve borsa yatırımları dışında gayrımenkul ve benzin istasyonu işine girdiğini söylüyor.

Satın aldığı binaları restore ederek kira gelirlerini artıran Peker, inşaatta gerektiğinde kendisi çalışıyor, New York bulvarlarından 3. Avenue`nun önemli noktalarında gayrımenkulleri bulunuyor.

Krizden sonra gelinen noktada New York`daki benzin istasyonların büyük bir bölümünün Türklerin eline geçtiğini anlatan Peker, Türklerin New York iş hayatında krizi fırsata çevirerek ağırlıklarını daha fazla hissetirdiklerini belirtiyor.

Amerika`da iş hayatında başarılı olmak için çalışmanın tek başına yeterli olmayacağına inanan Peker, işi zamanında ve iyi teslim etmek yanında doğru zamanda doğru yerde olmanın da önemli olduğuna dikkati çekiyor.

''YOUR MAN AMERICA: ÖZER DUMANKAYA''

New York`da benzin pompacılığından önemli hizmet sektörü oyuncusu haline gelen bir başka Türk de Özer Dumankaya.

Dumankaya, New York`a 1983 yılında gelmiş. İlk geldiğine cebinde sadece 110 dolar olduğunu anlatan Dumankaya, ilk iki yılında günde 15 saat benzin pompacılığı yaptığını söylüyor.

Daha sonraları milyonlarca insanın ziyaret ettiği New York`a gelen turistlere şehri gezdiren bir şirkette şoförlük yaptığını anlatan Dumankaya, sadece bir yıl sonra kendi şirketi olan Kaan Lumusıne`i kuruyor.

Kendisini ``Your Man In America (Amerika'nın adamı)`` sloganıyla anlatan Dumankaya, bugün 15 araçlık araç filosuyla New York`a gelen devlet adamları ve resmi heyetlerin ulaşımını sağlıyor, konaklama hizmetlerinde yardımcı oluyor.

New York`u ziyaret eden Ürdün Kralı Abdullah ile bazı Afrika ülkelerinin cumhurbaşkanlarının sürekli müşterisi olduğunu ifade eden Dumankaya, sosyal sorumluluğu da elden bırakmıyor ve şehre öğrenime gelen Türk öğrencilere ev buluyor, eşyalarını tedarik ediyor.

Dumankaya, özellikle Work & Travel ile gelen öğrencilerin çok zor durumda kaldıklarını ve öğrencilerden çok sayıda telefon geldiğini belirtirken, Amerika ve New York`taki Türk toplumunun yeterince dayanışma içinde olmadığından yakınıyor.

NEW YORK`DA BİR FAHRİ ELÇİ

New York`daki bir diğer girişimci Türk de Kaan Soyak, dünya metropolüne 1994 yılında işlerini geliştirmek amacıyla gelen Soyak, şimdilerde Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki su ve enerji örgütlerinde Türkiye'yi temsil ediyor ve bir nevi fahri elçi olarak çalışıyor.

Enerji ve diplomasi konularında uluslararası anlaşmalar mimarisi üzerine çalışan Soyak, BM, Dünya Bankası ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın dahil olduğu birçok Amerikan kurumu tarafından bilgisine sıkça başvurulan ve sorunların çözümünde stratejiler üreten bir isim.

New York`un BM ve çeşitli önemli sivil toplum kuruluşları gibi önemli düşünce merkezlerinin bulunduğu bir şehir olduğunu hatırlatan Soyak, bu kuruluşlarda Türkiye`yi temsil eden veya gönüllü olarak çalışan Türk sayısının çok az olduğundan yakınıyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilip güçlendirilmesi konularında da çalışmalar yapan Soyak, bir fahri elçi gibi, Türkiye'nin bölgesinde bir merkez haline gelip daha da güçlenmesine çalıştıklarını söylüyor.

Soyak, Amerika`nın 50 eyaleti ve New York`da bulunan Türk toplumunun sadece Türk - Amerikan Derneklerine üye olduklarını, derneklerin Türkiye`yi Amerika`ya, Amerika`yı Türkiye`ye tanıtması gerektiğine işaret ederek, Türklerin kendi milletinin dernekleriyle sınırlı kalıp Amerika`nın iş kulüplerine dahil olmadığı, özellikle lobicilikte etkili olamadıkları eleştirisinde bulunuyor.

BILLBOARD MUHABİRLİĞİNDEN MÜZİK PRODÜKTÖRLÜĞÜNE

New York`da adını duyuran bir başka Türk ise 2000 yılında New York Üniversitesine tiyatro ve müzik eğitim almaya gelen şimdinin önemli müzik prodüktörlerinden Ayhan Şahin...

Şahin`nin hayatı, New York Üniversitesi`ndeki müzik eğitiminin ardından Amerikan`nın önemli müzik dergisi Bıllboard dergisinde muhabir olarak devam ediyor.

Billboard dergisi döneminde aralarında Jessıca Simpson, Celion Dion gibi sanatçılarla önemli bağlantılar kuran Şahin, bugün Young Pals isimli müzik prodüksiyon şirketinin sahibi.

Şahin`nin şirketi, son olarak Amerika`nın en çok izlenen şarkı yarışması ``American Idol``da dereceye giren Norman Gentle`ın albümünün yeni şarkısını yazıp prodüksiyonunu üstlendi .

Prodüksiyon dışında müzisyen kimliğini de sürdüren Şahin, son olarak Elton John ve Billy Joel orkestralarında yer alan Dennıs Delgaudıo ve Türk müzisyen Mehmet Kemaloğlu ile birlikte DNA grubunu kurdu ve albüm çıkardı.

Şahin`in sahibi olduğu Young Pals prodüksiyon şirketinin sanatçıları arasında Celion Dion`nun vokalistliğini yapan Karine Hannah ve önemli Latin Amerikalı şarkıcılar da bulunuyor.

New York`da geleceğin Arif Mardin`i olarak gösterilen Şahin, elde ettiği başarılara karşın kendisini dünyanın merkezi olan bu şehirde okyanusta küçük bir balık olarak gördüğünü söylemeyi de ihmal etmiyor...
AA

No comments:

Post a Comment